Bio

… vervolg

Philip Kroonenberg is geboren in 1952 te Rotterdam. In 1953 verhuist het gezin naar Scheveningen, waar hij opgroeit en nu weer woont. Hij begon te spelen op zijn achtste jaar. Zijn vader leerde hem de accoorden op de ukelele en toen dat bleek te gaan, mocht hij op gitaarles.

Op de les, hij was inmiddels tien, bleek hij aanleg te hebben voor flamenco gitaar, maar hij kreeg steeds meer interesse in het naspelen van de oude folkblues-platen, die zijn vader in 1956 uit Amerika had meegebracht. Big Bill Broonzy, Leadbelly, Lightnin’ Hopkins, Pete Seeger. Zijn vader was ook een groot liefhebber van Franse chansons en calypso’s.

Een mengeling van deze muziekstijlen vormt de basis van Philip’s later ontwikkelde eigen stijl. Daarin zijn ook de invloeden van Tony Joe White, Ry Cooder, J.J. Cale en Dr. John te horen. In zijn spel is de flamenco-achtergrond nog steeds aanwezig: Philip heeft een eigen manier van gitaar spelen ontwikkeld, die wisselt tussen double-bass fingerpicking, flatpicking en een flamenco-achtige slag.

Vanaf 1977 speelt hij alleen eigen muziek. De teksten van Philip worden altijd ingegeven doordat hij geraakt wordt door iets in zijn leven. Het kan iets prettigs zijn, maar ook een ramp. Als er een liedje uit voortkomt is het al ergens goed voor geweest. Liedjes maken, ze live spelen en zo nu en dan een plaat uitbrengen, is waar het hem om te doen is.

Om zich dit te kunnen permitteren heeft hij altijd ander werk erbij gedaan. Vanaf zijn dertigste (1982), is hij naast de muziek psychologie gaan studeren, wat uiteindelijk geleid heeft tot het behalen van zijn registratie en een baan als psychotherapeut (“on analytic lines”).

(Foto: Walter Wilhelm) 

Foto’s voor digitaal gebruik →

Philip zingt en speelt (gitaar, ukelele en mondharmonica) in verschillende formaties:

“Philip Kroonenberg and his Magic Magicians”

“Philip Kroonenberg and the Freelance Band”

“Kroonenberg-Linnemann-van der Zalm”

“Philip Kroonenberg en de Betoverende Tovenaars”

Video

[wp_links_page]