Muziek

September 2019 verscheen bij het label Excelsior Recordings Philip Kroonenberg’s nieuwste album “Some More Time”. De teksten voor dit album schreef hij in de wachtkamers van ziekenhuizen, waar hij zat te wachten,
terwijl zijn vrouw behandeld werd voor een ernstige ziekte. De songs werkte hij uit met zijn bassist Reyer Zwart, en samen met Frans Hagenaars produceerde Reyer Philip’s meest diepgravende plaat. Muzikaal gezien is het album een heel sophisticated soort Americana.

Some More Time

De krachtenbundeling van singer/ songwriter Philip Kroonenberg met bassiste Arwen Linnemann en multi-instrumentalist Rens van der Zalm, heeft geleid tot het prachtige album Light‘, dat oktober 2017 verscheen.

De presentatie ervan vond plaats op zondag 12 november van in Den Haag.


In de lente van 2016 verschenen drie cd’s met kinderliedjes van “Philip Kroonenberg en de Betoverende Tovenaars”, deels met nieuw werk. Op de cd De Allermooiste Liedjes voor de Allerkleinsten staan 21 liedjes voor baby’s, peuters en kleuters.  Op Liedjes voor Studenten van de Hogere Basisschool staan 19 liedjes voor kinderen van 6 tot 11 jaar. En de cd Overlevingspakket voor de Vakantie telt 16 liedjes over kamperen en verkeersbordjes, over bang zijn en over de boot naar een eiland.


In 2016 verscheen de eerste cd van de gerestaureerde Freelance Band: Philip Kroonenberg, Aad van Pijlen en Frank Nuyens kregen steun van nieuwe freelancers Harm van Sleen, Hans de Vries en Andreas Robbie Carree. Het resultaat is Out of the Calaboose(The Box Records 2159761).

The Freelance Band

Philip Kroonenberg speelde en toerde in de periode 1978 – 1986 met The Freelance Band, waarmee hij twee elpees opnam, “Rough ’n Tough” (1980) en “Midnight Power House” (1985). Beide zijn inmiddels collector’s items.

Beide elpees zijn inmiddels op Spotify te vinden onder de naam “Philip Kroonenberg and de Freelance Band

Ook vormde hij met gitarist-zanger Ad Vanderveen het duo Personnel, waaruit twee cd’s voortkwamen, “Only” (Polydor, 1990) en “Continuining Stories” (Polydor, 1992).

Sinds 1995 speelt Philip zijn eigen muziek met the Magic Magicians, waarmee hij vijf cd’s opnam:

“Natural Causes” (Munich Records, 1995), de eerste die door Martijn van Campen geproduceerd werd, met o.a. Louis Debij op drums, Jan Hendriks op bas en Rens van der Zalm op gitaar, madoline, viool en accordeon;

Grounded (Munich Records, 1998) met wederom Martijn van Campen (bas, percussie, gitaar) en o.a. Frans Grapperhaus (cello) en Sjoerd Plak op elektrische gitaar;

Magic Magicians (Herman’s, 2001), met o.a. Sjoerd van Bommel op drums en Jeroen Vierdag op bas;

Don’t Get Dressed (Sweet Jelly Music, 2006), met o.a. Sjoerd van Bommel (drs) en Jeroen Vierdag (bas), maar ook Pieter Jan Cramer van den Bogaert (piano, accordeon) en Rob Roemers (lapsteel, dobro, mandoline en elektrische gitaar);

Only Just Begun

Ook verscheen van Philip een solo-album, Only Just Begun (Sweet Jelly Music, 2006), geproduceerd door Martijn van Campen.

Ready For Take Off

Ready For Take Off (Inbetween Records, 2011), met “his African European Magic Band” waarin behalve de vaste Magic Magicians ook percussionist Moussa Traoré uit Mali, tenor- en alt saxofonist Henk Koekkoek en Erik Rutjes (gitaren en dobro).


Een goed bewaard geheim is dat er in 2003 een verzamel-cd van Philip verscheen, als een “best of..” van zijn eerste drie cd’s, namelijk “On the Midnight Express” (EOP Records, Sony Music). Inmiddels is dat ook een collector’s item.


En tof voor de kinderen: met the Magic Magicians, nu evenwel de “Betoverende Tovenaars” geheten, maakte hij twee cd’s met Nederlandstalige kinderliedjes. De eerste heette heel toepasselijk “De Kinderliedjes” (2007), de tweede zeer feestelijk Taart (2013).

In 2016 maakten de Betoverende Tovenaars een aantal nieuwe liedjes en met de liedjes van de twee eerder verschenen cd’s werden daar de drie eerdergenoemde nieuwe cd’s van samengesteld. Al de cd’s zijn via de webwinkel op deze site te koop. De kinder cd’s zijn ook te downloaden via CDBaby.com, en “Out Of the Calaboose” van The Freelance Band is eveneens te koop via de bekende digitale kanalen als Spotify, iTunes, Deezer, etc.