Philip Kroonenberg and the Freelance Band

“Op naar de podia heren!”, aldus Jazzism.

Grote belangstelling voor “Out of the Calaboose”, de nieuwe cd van The Freelance Band.

The Freelance Band speelt weer dat het een lust heeft. Met frontman Philip Kroonenberg op akoestisch gitaar en ukelele, Aad van Pijlen op bas, en Frank Nuyens op elektrisch gitaar. De band is uitgebreid drummer Andreas Robbie Carree, multi-instrumentalist Harm van Sleen en tenor-saxofonist Boris van der Lek.

(Foto: Rob van Dalen)

In de eerste bloeiperiode van de band bracht Red Bullet, het label van Willem van Kooten die de band een warm hart toedroeg, twee elpees uit van The Freelance Band. Inmiddels zijn het collector’s items: “Rough ’n Tough” (1980) en “Midnight Power House” (1985). Aan de platen werkten ook de toenmalige bandleden Henno Eizenga (drums) en Willem van der Wall (slide-gitaar) mee, en leverden ex-Livin’ Blues zanger Nicko Christiansen (sax) en ex-Cuby & the Blizzardsgitarist Eelco Gelling hun bijdragen.

Geplaagd door een te forse dosis “Party Time” (drugs en drank) viel de band in 1986 uit elkaar. Van Pijlen ging verder in Livin’ Blues en daarna in Jules Deelders theatershow. Lagrand keerde eveneens voor korte tijd terug naar Livin’ Blues en maakte daarna deel uit van de Muskee Band, The Blizzards en Blues Summit. Nuyens ging weer op pad met de Q65, zeg maar de Kjoe, en Kroonenberg nam een welverdiende “rehab” en maakte in het daaropvolgende decennium met “his Magic Magicians” vijf cd’s met eigen songs.

Twintig jaar na het uiteenvallen van The Freelance Band, bij een concert ter ere van de in 2005 overleden mondharmonicaman John Lagrand, troffen Van Pijlen, Nuyens en Kroonenberg elkaar weer. Ze besloten gezamenlijk een nieuwe start te maken. Ditmaal stonden niet de drank en de drugs een voorspoedige doorstart van de band in de weg, maar haperde er het een en ander op fysiek gebied. Zo belandde Van Pijlen meermaals op de operatietafel vanwege hartfalen, en moest de inmiddels 70-jarige Frank Nuyens enkele medische ingrepen ondergaan om zijn vingers weer adequaat te kunnen laten functioneren – al speelt hij niet alleen daardoor weergaloos slide-gitaar.

In 2015 maakte de geheel herstelde Freelance Band een herstart door het opnemen van nieuwe songs, die begin 2016 op cd zijn verschenen. De band werd uitgebreid tot een zesmans-formatie, met Hans de Vries op mondharmonica, rubboard en zang, Andreas Robbie Carree op drums en Harm van Sleen op keyboard en pedalsteel. Die basisformatie van The Freelance Band werd tijdens opnamen en enkele optredens uitgebreid met topmuzikanten als Roel Spanjers (accordeon, Hammond orgel, piano), Ingeborg Cneut (viool) en een blazerssectie met Boris van der Lek (tenor sax), Matthijs Sepers (trompet, trombone), Nicko Christiansen (bariton sax, percussie) en Keesjan Hoogeboom (trombone, tuba en trompet).

Momenteel speelt Philip Kroonenberg and the Freelance Band in een zesmans formatie met Philip Kroonenberg op akoestisch gitaar en ukelele, Aad van Pijlen op bas, Frank Nuyens op elektrisch gitaar, Andreas Robbie Carree op drums, Harm van Sleen op toetsen en lapsteel en Boris van der Lek op tenorsax.

Op het repertoire van Philip Kroonenberg and the Freelance Band staan zowel nummers uit de eerste periode als veel nieuw werk. De band noemt de eigen muziek ‘Little Big Music’ en die klinkt Amerikaans. Er is een omvangrijk repertoire met uitsluitend door de band zelf geschreven nummers, waarvan de wortels (roots) duidelijk in het zuiden van de Verenigde Staten liggen. Je hoort Folkblues, Countryblues, Swampblues en Calypso voorbijkomen. Met de footstomp als extra drum en messcherpe vier-stemmige samenzang swingt de band als nooit te voren en is iedere show voor publiek en band een groot feest.

The Band

Philip Kroonenberg is een singer-songwriter die compacte teksten met een hoog autobiografisch karakter schrijft over het leven, de liefde en de dood. Philip heeft een eigen stijl van gitaar spelen ontwikkeld, die wisselt tussen double-bass fingerpicking, flatpicking en een flamenco-achtige slag. Ook uit de ukelele haalt hij een eigen, swingend geluid.

Aad van Pijlen is een virtuoze bassist die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Aad maakte onder andere deel uit van Livin’ Blues, Himalaya, Men in Blues, en de begeleidingsband van Jules Deelder. Hij heeft jaren een eigen studio gehad waarin hij talloze cd’s heeft geproduceerd. Altijd in het blues en rhythm & blues idioom.

Boris van der Lek is een formidabele tenorsaxofonist en een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. Op 18-jarige leeftijd stond hij als volleerd beroepsmuzikant op het podium met zijn helden Buddy Tate en Arnett Cobb. Boris toerde met The Boulevard of Broken Dreams Orchestra door Europa en Canada, en trad o.a. op met The Newport Allstars en The Millers. Hij maakte deel uit van bands als The Gangbusters, The Houdini’s, Tough Tenors (met Hans Dulfer) en the Wild Romance van Herman Brood.

Frank Nuyens was samen met Philip Kroonenberg in 1978 oprichter van The Freelance Band. Hij begon zijn loopbaan in de roemruchte Haagse beatband Q65 en maakte later deel uit van Red White and Blue en Cuby & the Blizzards. Frank is een begaafd elektrisch gitarist en speelt heel smaakvol slide. Wars van iedere conventie of cliché, is Frank medebepalend voor het unieke geluid van de band.

Andreas Robbie Carree is een veelzijdige drummer, afgestudeerd aan het Conservatorium in Den Haag als uitvoerend musicus slagwerk/jazz. In 2011 werd hij door The Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot beste bluesdrummer van Nederland. Andreas Robbie Carree was jarenlang vaste drummer voor de Blues & Boogie Night theaterproducties. Met de blues-rock formatie King MO toerde hij door Europa.

Harm van Sleen is een multi-instrumentalist die in the Freelance Band keyboard, mandoline, banjo, dobro, viool en pedalsteel speelt! Als 6-jarige begon hij met gitaar, al snel daarna maakte hij zich ook de basgitaar, contrabas, piano, en later de pedalsteel en viool eigen. Hij studeerde af aan de opleiding basgitaar lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium (1989). Nu is hij voornamelijk actief als uitvoerend musicus. In 2011 won hij de Best Dutch Blues Bassist Award van The Dutch Blues Foundation.

Voor meer informatie:

Midnight Express Agency. Mail: midnightexpress1952@gmail.com; wimverbei@gmail.com.

Mobiel: 06-41283566, of 06-45294405.

URL: http://www.freelanceband.nl;

en www.facebook.com/pages/FreeLance-Band/447464085385578?fref=ts

Download in PDF → Bio Philip Kroonenberg and the Freelance Band. Januari 2020.

← terug naar Bio