BIO INFO

Philip Kroonenberg viert het leven (sept. 2019)

De Americana-veteraan Philip Kroonenberg heeft een behoorlijk zware tijd achter de rug, maar kijkt nu vooruit en viert het leven en de liefde. Zijn meest recente album “Some More Time” schreef hij in de wachtkamers van ziekenhuizen. Hij zat daar te wachten, terwijl zijn vrouw behandeld werd voor een ernstige ziekte. ‘Dan ben je zo kwetsbaar. Soms zat ik wel uren te wachten… En die liedjes die kwamen gewoon,’ zegt Kroonenberg.

September 2019 verscheen bij Excelsior Records dit album met heel intense liedjes, dat zich laat beluisteren als een ode aan zijn geliefde. ‘Met mijn vrouw gaat het weer heel goed’, verklaart hij hoorbaar opgelucht. Voor wie een beetje aandachtig luistert, is de hele geschiedenis rond die ziekte te volgen in de teksten, die vrij letterlijk zijn. Bij de optredens vertelt Kroonenberg tussen de nummers door openhartig - en ondanks de zwaarte van het onderwerp - met humor over de periode die achter hem ligt. “Some More Time”, Kroonenbergs debuut op het Excelsior Recordings-label, is de definitie van liefde door een singer-songwriter die op de toppen van zijn kunnen presteert.

Eind goed, al goed, zijn vrouw is gelukkig hersteld en Philip Kroonenberg gaat met zijn muzikale verhaal het land in, met het titelnummer “Some More Time” als lijflied: “We got some more time. To finish what we started. So let’s get it on get it on right away. And let time be our friend again.”

Ter opfrissing van het geheugen: de twee bekendste bands waarin Philip Kroonenberg heeft gezeten zijn de nu weer actieve Freelance Band en Personnel dat hij begon met collega singer-songwriter Ad Vanderveen. Vanaf midden jaren negentig koos Kroonenberg voor een solocarrière, die hij met vier verschillende bands voortzet tot op de dag van vandaag.

Nieuw album “The Therapist” op Excelsior (sept. 2022)

Het in september 2022 verschenen album The Therapist is het achtste solo-album van Philip Kroonenberg (z’n drie kinderalbums niet meegerekend) en z’n tweede op Excelsior Recordings. Waar het drie jaar geleden verschenen én bejubelde Some More Time volledig de periode van ziekte van z’n vrouw beschreef, gaat deze nieuwe parel in z’n repertoire over hele andere zaken.

Over dat werk als Therapist onder andere, de toestand in de wereld en hoe tijd steeds kostbaarder wordt. Neem het nummer Hybris, waarover Philip zegt: ‘Ik sta er vaak bij stil hoe de mens ooit niet bovenaan de voedselketen stond. We bouwen de mooiste gebouwen, doen de waanzinnigste uitvindingen en zijn daarmee ook de schadelijkste diersoort van de planeet.’ Of Criminal World waarover hij zegt: ‘Het is griezelig te zien hoe macht werkt en niets geeft om het welzijn van het individu.’

Philip vertelt graag verhalen. Dat doet hij zoals gezegd in zijn liedjes maar ook live tussen de nummers door als hij uit de doeken doet waar ze over gaan en hoe ze ontstaan zijn. Ieder lied heeft zijn eigen anekdote, waarbij verbazing de rode draad is. Philip blijft verbaasd over alles wat goed gaat en over het basismateriaal waar wij het als mens mee moeten doen: lucht.

Voor The Therapist kwam het team waarmee het album Some More Time werd opgenomen weer bij elkaar: producer Frans Hagenaars, daarbij geassisteerd door Reyer Zwart die naast heel veel instrumenten ook de blaas- en strijkarrangementen voor z’n rekening nam en drummer Jeroen Kleijn. Dochters Patsy, Dunja en Lynn deden ook weer mee met achtereenvolgens zang, piano en keyboards. Bovendien schreef Philip vier van de nummers op het album samen met Lynn. En of dat allemaal niet genoeg is, komt er in een aantal nummers ook nog een keur aan blazers en strijkers voorbij.

Het album verscheen in september 2022, voorafgegaan daar een aantal singles in combinatie met een reeks zondagmiddagoptredens in het Paardcafé te Den Haag. Na de albumrelease volgen optredens door het ganse land.

Voor verdere info, interviewaanvragen en meer van dat, neem contact op met barend@excelsior-recordings.com

Trio Kroonenberg-Linnemann-Van der Zalm (juni 2015)

Singer/ songwriter Philip Kroonenberg, bassiste Arwen Linnemann en multi-instrumentalist Rens van der Zalm bundelden in 2015 enige tijd hun krachten, wat leidde tot het prachtige album ‘Light’, dat oktober 2017 verscheen.

De lyriek in spel en samenzang van Philip, Arwen en Rens geven de songs van ‘Light’ een betoverende schoonheid. Er wordt ook geswingd en gegrooved, maar de betovering zit bij deze formatie in de samenzang en in de lyriek in het spel van Rens van der Zalm en Arwen Linnemann. De formatie Kroonenberg-Linnemann-van der Zalm speelt voornamelijk nieuw repertoire, geschreven door het trio zelf, plus wat ouder werk dat speciaal geschikt is voor deze combinatie.

Arwen Linnemann: in 1997 werd Arwen bassiste van de Nederlandse groep The Nits. Ze speelt sinds 2006 nog regelmatig met Nits-zanger Henk Hofstede in het Avalanche Kwartet en heeft enkele muzikale projecten gedaan met oud-Nits collega Laetitia van Krieken. Ook heeft ze jaren met Ad Vanderveen getoerd.

Rens van der Zalm: Nederland heeft weinig coryfeeën op het gebied van de folk. Maar de Rotterdammer Rens van der Zalm hoort zonder meer in dit selecte gezelschap thuis. Al decennia lang geeft hij kleur – en meer dan dat – aan allerhande uiteenlopende muziekgroepen met zijn viool, mandoline, gitaar, accordeon, doedelzak, whistles, mondharmonica en nog zo wat. Rens van der Zalm maakte deel uit van onder andere Fungus, Wolverlei, Crooks en Overstekend Wild. Ook werkte hij met Bram Vermeulen en Youp van ‘t Hek. Met de Ierse singer-songwriter Andy Irvine trekt Rens over de wereld, o.a. in de 5-sterren formatie Mozaik. In Nederland en België toert hij o.a. met Frank Boeijen.

Philip Kroonenberg: is een singer-songwriter die compacte teksten met een hoog autobiografisch karakter schrijft over het leven, de liefde en de dood. Philip heeft een eigen stijl van gitaar spelen ontwikkeld, die wisselt tussen double-bass fingerpicking, flatpicking en een flamenco-achtige slag. Ook uit de ukelele haalt hij een eigen, swingend geluid.

“Out of the Calaboose”, nieuwe CD van de Freelance Band (juni 2016)

The Freelance Band speelt weer dat het een lust heeft. Met frontman Philip Kroonenberg op akoestisch gitaar en ukelele, Aad van Pijlen op bas, en Frank Nuyens op elektrisch gitaar. De band is uitgebreid drummer Andreas Robbie Carree, multi-instrumentalist Harm van Sleen en tenor-saxofonist Boris van der Lek.

 In de eerste bloeiperiode van de band bracht Red Bullet, het label van Willem van Kooten die de band een warm hart toedroeg, twee elpees uit van The Freelance Band. Inmiddels zijn het collector’s items: “Rough ’n Tough” (1980) en “Midnight Power House” (1985). Aan de platen werkten ook de toenmalige bandleden Henno Eizenga (drums) en Willem van der Wall (slide-gitaar) mee, en leverden ex-Livin’ Blues zanger Nicko Christiansen (sax) en ex-Cuby & the Blizzardsgitarist Eelco Gelling hun bijdragen.

Geplaagd door een te forse dosis “Party Time” (drugs en drank) viel de band in 1986 uit elkaar. Van Pijlen ging verder in Livin’ Blues en daarna in Jules Deelders theatershow. Lagrand keerde eveneens voor korte tijd terug naar Livin’ Blues en maakte daarna deel uit van de Muskee Band, The Blizzards en Blues Summit. Nuyens ging weer op pad met de Q65, zeg maar de Kjoe, en Kroonenberg nam een welverdiende “rehab” en maakte in het daaropvolgende decennium met “his Magic Magicians” vijf cd’s met eigen songs.

Twintig jaar na het uiteenvallen van The Freelance Band, bij een concert ter ere van de in 2005 overleden mondharmonicaman John Lagrand, troffen Van Pijlen, Nuyens en Kroonenberg elkaar weer. Ze besloten gezamenlijk een nieuwe start te maken. Ditmaal stonden niet de drank en de drugs een voorspoedige doorstart van de band in de weg, maar haperde er het een en ander op fysiek gebied. Zo belandde Van Pijlen meermaals op de operatietafel vanwege hartfalen, en moest de inmiddels 70-jarige Frank Nuyens enkele medische ingrepen ondergaan om zijn vingers weer adequaat te kunnen laten functioneren – al speelt hij niet alleen daardoor weergaloos slide-gitaar.

 In 2015 maakte de geheel herstelde Freelance Band een herstart door het opnemen van nieuwe songs, die begin 2016 op cd zijn verschenen. De band werd uitgebreid tot een zesmans-formatie, met Hans de Vries op mondharmonica, rubboard en zang, Andreas Robbie Carree op drums en Harm van Sleen op keyboard en pedalsteel. Die basisformatie van The Freelance Band werd tijdens opnamen en enkele optredens uitgebreid met topmuzikanten als Roel Spanjers (accordeon, Hammond orgel, piano), Ingeborg Cneut (viool) en een blazerssectie met Boris van der Lek (tenor sax), Matthijs Sepers (trompet, trombone), Nicko Christiansen (bariton sax, percussie) en Keesjan Hoogeboom (trombone, tuba en trompet). 

Op het repertoire van Philip Kroonenberg and the Freelance Band staan zowel nummers uit de eerste periode als veel nieuw werk. De band noemt de eigen muziek ‘Little Big Music’ en die klinkt Amerikaans. Er is een omvangrijk repertoire met uitsluitend door de band zelf geschreven nummers, waarvan de wortels (roots) duidelijk in het zuiden van de Verenigde Staten liggen. Je hoort Folkblues, Countryblues, Swampblues en Calypso voorbijkomen. Met de footstomp als extra drum en messcherpe vier-stemmige samenzang swingt de band als nooit te voren en is iedere show voor publiek en band een groot feest.

Momenteel speelt Philip Kroonenberg and the Freelance Band doorgaans in een zesmans formatie met Philip Kroonenberg op akoestisch gitaar en ukelele, Aad van Pijlen op bas, en o.a. Andreas Robbie Carree op drums en Harm van Sleen op toetsen.

WAT ERAAN VOORAF GING

Philip Kroonenberg is geboren in 1952 te Rotterdam. In 1953 verhuist het gezin naar Scheveningen, waar hij opgroeit en nu weer woont. Hij begon te spelen op zijn achtste jaar. Zijn vader leerde hem de akkoorden op de ukelele en toen dat bleek te gaan, mocht hij op gitaarles.

Op de les, hij was inmiddels tien, bleek hij aanleg te hebben voor flamenco gitaar, maar hij kreeg steeds meer interesse in het naspelen van de oude folkblues-platen, die zijn vader in 1956 uit Amerika had meegebracht. Big Bill Broonzy, Leadbelly, Lightnin' Hopkins, Pete Seeger. Zijn vader was ook een groot liefhebber van Franse chansons en calypso's.

Een mengeling van deze muziekstijlen vormt de basis van Philip's later ontwikkelde eigen stijl. Daarin zijn de invloeden van Tony Joe White, Ry Cooder, J.J. Cale en Dr. John te horen. In zijn spel is de flamenco-achtergrond nog steeds aanwezig: Philip heeft een eigen manier van gitaar spelen ontwikkeld, die wisselt tussen double-bass fingerpicking, flatpicking en een flamenco-achtige slag.

Vanaf 1977 speelt hij alleen eigen muziek. De teksten van Philip worden altijd ingegeven doordat hij geraakt wordt door iets in zijn leven. Het kan iets prettigs zijn, maar ook een ramp. Als er een liedje uit voortkomt is het al ergens goed voor geweest. Liedjes maken, ze live spelen en met enige regelmaat een plaat uitbrengen, is waar het hem om te doen is. Vanaf zijn dertigste (1982) is hij naast de muziek psychologie gaan studeren, wat uiteindelijk geleid heeft tot het behalen van zijn registratie en een baan als psychotherapeut ("on analytic lines").

AFFICHE HIERONDER: een van de eerste optredens van PHILIP & SONNY (alias voor gitarist Ton van Bergeijk), 6 mei 1969, in jongerencentrum PP Wamsul, Den Haag.

.. . and The Magic Magicians (juni 2011)

Begin jaren negentig vormt Philip Kroonenberg samen met gitarist-zanger Ad Vanderveen voor korte tijd het duo Personnel, waaruit twee cd’s voortkomen, “Only” (Polydor, 1990) en “Continuing Stories” (Polydor, 1992). Vanaf 1995 gaat Philip samenwerken met een groep getalenteerde muzikanten, ofwel The Magic Magicians. Onder deze naam worden in de loop der jaren vijf cd’s gemaakt, waaronder “Ready For Take Off” in 2011.

 “Philip Kroonenberg and his Magic Magicians” vormen een stevig swingende band met een tintelende eigen stijl, ontwikkeld uit een kleurrijke cocktail van swamprock, vermengd met zonnige Caribische ritmiek, en bluesachtige Americana, aangescherpt met een flamenco touch. De band bestaat uit Philip Kroonenberg(akoestische gitaar, ukelele, harmonica en zang), Sjoerd van Bommel (drums en zang), Reyer Zwart (bas en zang) en Stephan Jankowski (elektrische gitaar en zang).

Philip Kroonenberg zorgt in deze band als singer-songwriter voor de compacte teksten met een hoog autobiografisch karakter over het leven, de liefde en de dood. Philip heeft een eigen stijl van gitaar spelen, die wisselt tussen double-bass fingerpicking en flatpicking, en een flamenco-achtige slag waarmee hij aan de ukelele een eigen, energiek en swingend geluid ontfutselt.

Sjoerd van Bommel, een van de meest swingende, originele en veelzijdige drummers van Nederland. Vanaf hun eerste ontmoeting, bij de opnames van de cd “Grounded”, was duidelijk dat Philip in Sjoerd zijn drummer had gevonden. Naast de drumzetel nam Sjoerd ook de producersstoel in bij de productie van de cd’s. Wat wapenfeiten uit zijn carrière. Hij speelde o.a. met Jango Edwards, Bots, Frederique Spigt, Ad van Meurs (The Watchman), als duo met Clemens van de Ven, met BJ Baartmans, Quick Draw (met Mike Roelofs), Mrs. Hips en Hidden Agenda en is een gevraagd studiomuzikant.

Reyer Zwart, een van de meest gevraagde bassisten van dit moment. Hij speelt op veel producties van het platenlabel Excelsior en treedt op met o.a. Tangarine, Tim Knol, Anne Soldaat en Jacqueline Govaerts. In het theater heeft hij getoerd met Claudia de Breij, Alex Roeka en Nynke Laverman. Sinds 2012 is hij muzikaal leider bij Freek de Jonge. Daarnaast is Reyer actief als arrangeur. Reyer speelt sinds 2001 bas in the Magic Magicians.

Stephan Jankowski, een virtuoze gitarist. De beheersing van het instrument maakt dat hij de techniek voorbij is en zeer smaakvol in alle stijlen speelt die de band in zijn idioom heeft. Hij was gedurende tien jaar elektrisch gitarist in Upside Down, de begeleidingsband van saxofoniste Rosa King, waarmee hij de halve wereld rondtoerde. Hij werkte mee aan producties of cd’s van Georgie Fame, Hans Dulfer, Hans Zilver, Fronk, Arthur Umbgrove, Rick de Vito, P.B. & The Nighttrain, Sofie & Sofour, Skymasters, Hot Bolshevik, Double Brown, Sister Sledge, The Watchman, Aggieland, Bots en vele anderen. Daarnaast is hij actief als producer en runt zijn eigen NOPO opnamestudio in Amsterdam.

Samen met de Magic Magicians worden in de loop van zo’n tien jaar vijf cd’s opgenomen:

“Natural Causes” (Munich Records, 1995), “Grounded” (Munich Records, 1998), “Magic Magicians” (Herman’s, 2001), “Don’t Get Dressed” (Sweet Jelly Music, 2006) en “Ready For Take Off” (Inbetween Records, 2011). Voor meer informatie, zie onder Albums.

Philip and Sonny